Pehmeät vehnäsämpylät

Tulee erittäin pehmeitä ja höttöisiä sämpylöitä.

3 dl vettä
3 rkl maitojauhetta (kukkurallisia lusikallisia)
tai
3 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1ps. kuivahiivaa
1 tl suolaa
430 g vehnäjauhoja (n. 7 dl)
60 g voita tai margariinia (tai n. 0,5 dl ruokaöljyä)

  1. Nypi rasva ja noin puolet vehnäjauhoista kulhossa. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se rasva-jauhoseokseen. Lisää myös maitojauhe, jos käytät sitä sekä suola.
    • Jos käytät öljyä rasvana, lämmitä se yhdessä nesteen kanssa.
  2. Lämmitä neste (vesi tai maito) vähintään 37-asteiseksi, jos käytät tuorehiivaa ja vähintään 42-asteiseksi, jos käytät kuivahiivaa. Kuitenkin alle 50-asteiseksi, ettei hiiva kuole.
    • Jos käytät tuorehiivaa liuota se nesteeseen.
    • Jos käytät kuivahiivaa ja neste ei ole puhdasta vettä. Sekoita kuivahiiva jauhoihin.
  3. Lisää lämmitetty neste rasva-jauhoseokseen, sekoita.
  4. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
  5. Anna taikinan levahtää 10-15 min ja leivo taikina sämpylöiksi. Laita sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille.
  6. Kohota sämpylöitä n. 1 tunti kostutetun leivinliinan alla.
  7. Voitele halutessasi kohonneet sämpylät vedellä tai maidolla. Paista 230-asteessa.