Piparkakut

Tämä peruspiparkakkuresepti on peräisin Joka kodin keittokirjasta (Ulpu Järvinen, 1975. Tämä on yleisimmin käyttämäni piparkakkuresepti. Itse tosin jätän pomeranssin kuoren pois, sillä en tykkää sen mausta. Lisäksi laitan inkivääriä vain 1 tl, silloin taikinasta tulee tasapainoisemman makuinen omaan makuuni. Lisään toisinaan taikinaan myös vaniljasokeria.

Taikina:
100 g voita tai margariinia
75 g (1,125 dl) sokeria
1 tl neilikkaa (jauhettu)
2 tl inkivääriä (jauhettu)
1 tl pomeranssin kuorta (jauhettu)
2 tl kanelia
1,5 dl tummaa siirappia
1 tl ruokasoodaa
300 g vehnäjauhoja (4,5 dl)
1 kananmuna

  1. Mittaa rasva, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Keitä seosta kunnes rasva sulaa ja anna kiehahtaa.
  2. Anna siirappi seoksen jäähtyä hieman. Sillä aikaa riko muna kulhoon ja riko sen rakenne.
  3. Mittaa myös jauhot ja sekoita niihin sooda.
  4. Kun siirappiseos on jäähtynyt, kaada se munakulhoon ja sekoita hyvin.
  5. Lisää jauhoseos taikinaan vähän kerrallaan hyvin sekoittaen, mutta älä kuitenkaan vaivaa.
  6. Laita valmis taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään yön yli. Voit laittaa taikinan kulhoineen kelmutettuna jääkaappiin tai kääriä taikinan tuorekelmuun. Taikinan voi myös tarvittaessa osittain tai kokonaan pakastaa.
  7. Kun taikina on jähmettynyt, ota siitä noin neljännes ja kauli ohueksi. Leivo kaulitusta levystä piparkakkuja muotilla. Toista tätä kunnes kaikki taikina on leivottu piparkakuiksi.
  8. Paista piparkakut 180-asteessa.