Vaniljakierrepulla

Tänään (18.7.2023) tein näitä Kajaanin klubitalolla. Halusin kokeilla pulla tekemistä ilman kananmunaa.

Taikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
850 g vehnäjauhoja (n. 14 dl)
200 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
1 rkl kardenummaa
1 tl suolaa

Täyte:
100 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria

Voitelu:
Maitoa

Koristelu:
Raesokeria

  1. Nypi kulhossa huoneenlämpöinen rasva ja noin puolet jauhoista.
  2. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se voi-jauho seokseen. Kuivahiiva ei liukene kunnolla suoraan maitoon laitettuna. Lämmitä maito n. 44-asteiseksi ja kaada kulhoon. Sekoita.
  3. Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 37-asteiseksi) ja liuota hiiva siihen. Sen jälkeen kaada hiivamaito voi-jauhoseokseen. Sekoita.
  4. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita.
  5. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaksi.
  6. Anna taikinan levähtää n. 15 min. Valmista täyte sillä aikaa. Sekoita huoneenlämpöiset täyteaineet keskenään tahnaksi.
  7. Kun taikina on levähtänyt, kauli se isoksi levyksi jauhotetulla alustalla ja levitä täytetahna levyn päälle. Voit myös tehdä täytteen perinteisellä ”korvapuustityylillä”, jossa rasva levitetään ensin levyn päälle ja sen jälkeen sokerit ripotellaan voidellun levyn päälle.
  8. Käännä taikinalevy kahtia, niin että taikinalevyn pidemmät sivut tulevat vastakkain.. Leikkaa taikina suikaleiksi lyhyemmän sivun suuntaisesti. Väännä suikaleet kierteelle ja ruullaa pulliksi.
  9. Laita pullat pullavuokiin tai leivinpaperoidulle pellille. Kohota pullia n. 1 tunti. Voitele maidolla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteessa n. 7-10 min.