Voisilmäpulla

Tein näitä Kajaanin klubitalolla elokuussa 2023. Ensimmäinen kerta kun tein voisilmäpullia. Tämä resepti on kananmunaton.

Taikina:
* 5 dl maitoa
* 200 g voita tai margariinia
* 2 ps. kuivahiivaa tai 1 pala tuorehiivaa
* n. 14 dl vehnäjauhoja
* 1 rkl (8 g) rouhittua kardemummaa
* 2 tl vaniljasokeria
* 1,5 tl suolaa

Täyte:
* 150 g voita tai margariinia
* 1 dl sokeria
* 1 dl vehnäjauhoja
* 1 tl vaniljasokeria

  1. Nypi rasva ja noin puolet vehnäjauhoista kulhossa. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se rasva-jauhoseokseen.
  2. Lämmitä maito vähintään 37-asteiseksi, jos käytät tuorehiivaa ja vähintään 42-asteiseksi, jos käytät kuivahiivaa. Kuitenkin alle 50-asteiseksi, ettei hiiva kuole.
    • Jos käytät tuorehiivaa liuota se nesteeseen.
    • Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin. Kuivahiiva ei liukene kunnolla maitoon.
  3. Lisää lämmitetty maito rasva-jauhoseokseen, sekoita.
  4. Lisää loput kuivat aineet (sokerit, vehnäjauhot, kardemumma ja suola) ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
  5. Anna taikinan levahtää 10-15 min ja leivo taikina pulliksi.
  6. Valmista täyte.
    • Laita kaikki täyteaineet kulhoon ja se sekoita yhtenäiseksi tahnaksi.
  7. Paina pullien keskelle kolo peukalolla ja laita nokare täytetahnaa jokaiseen koloon.
  8. Kohota pullia kostutetun leivinliinan alla 45-60 min.
  9. Voitele pullat vedellä tai maidolla. ja ripottele päälle raesokeria.
  10. Paista pullat 225-asteessa, n. 12min.