Kinuski-suklaapiirakka

Tein tämän Kajaanin klubitalolla juhlistaakseni syntymäpäivääni vuonna 2023.

Pohja:
125 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl (leivonta)kaakaojauhetta
1 ml (maustemitta) suolaa

Pikkuleipätaikina:
120 g leivontamargariinia
1,2 dl sokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 ml (maustemitta) suolaa

Kinuski:
4 dl vispikermaa
3,5 dl paahdettua sokeria
6 rkl glukoosisiirappia
75 g leivontamargariinia
1 tl suolaa
Vanilja-aromia (Taylor&Colledge Vanilla Extract, Dr Oetker)

Suklaapäällinen:
200 g suklaata
2 dl kuohukermaa
riisimuroja

  1. Vaahdota margariini ja sokerit.
  2. Lisää muna ja sekoita hyvin.
  3. Mittaa erilliseen kulhoon/astiaan loput kuivat-aineet ja lisää seos siivilöitynä vähän kerrallaan rasva-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  4. Painele ja levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  5. Paista pohja uunin alatasolla 200-asteessa n. 10 min.
  6. Tee pikkuleipätaikina.
    • Vaahdota rasva ja sokerit.
    • Lisää muna ja sekoita hyvin.
    • Sekoita jauhot ja suola. Lisää siivilöitynä taikinaan ja sekoita tasaiseksi massaksi.
    • Leivo pikkuleiviksi.
    • Paista 175-asteessa n. 7-8 min.
    • Anna pikkuleipien jäähtyä.
    • Tarvitset piirakkaa varten n. 1/4 valmiista pikkuleivistä murustettuna.
  7. Keitä kinuski. Tarvitset vähintään 3 l kattilan. Kinuski kuohuu todella paljon ja tarvitsee runsaasti tilaa (n. 2-3 kertaa seoksen tilavuus). Lisää ainekset kattilaan ja keitä kunnes seos on 109-asteista. Anna jäähtyä hieman ja lisää pikkuleipämurut kinuskiin. Sekoita. Kaada kinuski piirakkapohjalle. Anna jäähtyä hieman huoneen lämmössä ja laita sitten jääkaappiin jäähtymään.
  8. Rouhi suklaa pieneksi silpuksi. Kiehauta kerma ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kun kerma on vielä lämmintä, lisää suklaa kerman joukkoon ja sekoita kunnes seos on tasainen. Anna seoksen hieman jäähtyä/paksuuntua ja lisää haluamasi verran riisimuroja. Sekoita.
  9. Ota piirakka jääkaapista ja kaada suklaaseos (ganache) piirakan päälle. Tarjoile heti tai laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Huomioita:
Riisimurot eivät toimi hyvin ganachen kanssa, sillä ganachessa oleva kerma tekee muroista vettyneitä. Riisimurojen kanssa on parempi käyttää ”puhdasta” suklaata.

Kinuskiin tulevien keksimurujen kannattaa olla pientä. Lisäksi kinuski voisi olla hieman löysempää, joten 106-107-asteinen voisi olla hyvä idea.