Kinuski-mansikkakakku

Tein Kajaanin klubitaloyhteisölle kinuski-mansikkakakun merkonomiksi valmistumiseni kunniaksi heinäkuussa 2023.

Pohja:
6 kananmunaa
n. 3 dl erikois hienoa sokeria
n. 3 dl karkeita vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 ml (maustemitta) suolaa

Täyte:
2,5 dl Valio mansikkakermaa
1 prk mansikkarahkaa

Kostutus:
2,5 – 3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Kinuski:
2 dl vispikermaa
2 dl paahdettua sokeria tai tavallista kidesokeria
0,5 dl tummaa siirappia
50 g voita tai margariinia
vanilja-aromia
1 ml (maustemitta) suolaa

Kermapursotus:
4 dl vispikermaa
1 ps Cream Fix -kermanvaahdon stabilointiainetta

Ohje

  1. Riko huoneenlämpöiset kananmunat puhtaaseen kulhoon, riko munien rakenne ja lisää sokerit. Vatkaa kovaksi/paksuksi vaahdoksi.
  2. Mittaa jauhot, leivinjauhe ja suola erilliseen astiaan. Sekoita. Lisää jauhoseos siivilöitynä vähän kerrallaan muna-sokerivaahtoon. Älä vatkaa, vaan sekoita käännellen nuolijalla.
  3. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 26 cm kakkuvuoka tai irtopohjavuoka. Lisää kakkutaikina vuokaan. Paista kakkupohja uunin alatasolla 175-asteessa n. 40 min.
  4. Paistamisen jälkeen, ota pohja pois vuoasta ja anna jäähtyä. Jos käytit perinteistä (ei-irtopohja) kakkuvuokaa, kumoa kakku lämpimänä. Laita jäähtynyt kakku jääkaappiin vetäytymään seuraavaan päivään.
  5. Seuraavana päivänä vispaa mansikkakerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon mansikkarahka.
  6. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alimmainen osa ja levitä puolet täytteestä sen päälle. Laita täytteen päälle seuraava pohjan osa, kostututa se ja lisää loput täytteestä. Aseta viimeinen osa kakkupohjasta täytteen päälle ja kostuta se. Laita kakku jääkaappiin.
  7. Keitä kinuski. Tarvitset vähintään 1,5 l kattilan. Kinuski kuohuu todella paljon ja tarvitsee runsaasti tilaa (n. 2-3 kertaa seoksen tilavuus). Lisää ainekset kattilaan ja keitä kunnes seos on 110-asteista. Anna jäähtyä hieman ja levitä kakun (kansipalan) päälle. Laita kakkku takaisin jääkaappiin, jotta kinuski jäähtyy kunnolla.
  8. Seuraavana päivänä (tai kunnes kinuski on kunnolla jähmettynyt). Tee kermavaahto. Vispaa 4 dl vispikermaa löysäksi vaahdoksi. Lisää pussi Cream Fixiä ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Peitä kakun reuna pystysuuntaisin kermavaahtopursotuksin.