Pehmeä piparkakku

Tämä mausteinen kuiva-/kahvikakkuresepti on ehdottomasti oma suosikkini. Kuten nimikin sanoo se sopii loistavasti joulun leivontoihin, mutta toimii ihan hyvin ympäri vuoden. Tämä kakku oli yksi äitini joka vuotisista joulun ajan leivonnaisista ja itse olen myös tätä lähes joka vuosi leiponut joulun aikaan. Tämä resepti on alunperin peräisin äitini kotitalouskoulun oppikirjasta ”Joka kodin keittokirja” (Ulpu Järvinen, 1975).

Kaksi kappaletta pehmeä piparkakku -kuivakakkuja. Toinen paistettu silikonivuoassa ja toinen perinteisessä jauhotetussa metallivuoassa."

Taikina:
3 munaa
150 g sokeria
3 rkl siirappia
1,5 dl hapanta kermaa tai maitoa
150 g sulatettua voita
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl soodaa
350g vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan hyvin, muut ainekset lisätään. Ellei maito tai kerma ole hapanta, käytetään 2 tl leivinjauhetta soodan asemesta. Mausteita voidaan vaihdella. Kakkua paistetaan n. 50 minuuttia (ei kovin korkeassa vuoassa). Se nousee hyvin, joten vuoka ei saa panna liian täyteen.

Omat huomautukset:
Kirjan reseptissä ei mainita paistolämpötilaa, mutta itse olen paistanut 180-asteessa.