Suklaaleivät

Näitä pikkuleipiä teimme usein veljeni kanssa. Resepti on Joka kodin keittokirjasta (Ulpu Järvinen, 1975).

Taikina:
200 g voita tai margariinia
150 g sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
250 g vehnäjauhoja

Voi vatkataan sokerin kanssa vaahdoksi, muna lisätään seosta hyvin vatkaten, muut ainekset lisätään ja taikina saa kylmässä kovettua. Tämän jälkeen taikina kaaviloidaan ja otetaan muotilla kakkuja, jotka voidellaan (1 pieni muna; pinnalle sokeria, mantelia) ja paistetaan. Lämpö 180-astetta.

Omat huomautukset:
* Veljeni kanssa emme koskaan kovettaneet taikinaa, koska olimme liian malttamattomia siihen ja pikkuleivät kyllä onnistuivat, mutta taikina oli todella pehmeä. Tykkäsimme myös jättää paistettaessa pikkuleivät puoliraaaksi.
* Emme koskaan käyttäneet muotteja, vaan teimme taikinasta pötköjä, jotka sitten leikkasimme veitsellä paloiksi ja painelimme haarukalla päälle kuvion.
* Emme myöskään koskaan voidelleet pikkuleipiä. Toisaalta en ole koskaan tykännyt, aikuisiälläkään, voidella pikkuleipiä.
* Ohjeen mukaan taikinasta tulisi 100 kpl pikkuleipiä. En tiedä millaisia muotteja ohje tarkoittaa, mutta saa olla aika pieniä muotteja, että taikinasta saisi 100 pikkuleipää. En usko, että itse saimme koskaan niin montaa pikkuleipää taikinasta aikaiseksi.