Appelsiini-hasselpähkinäsuklaakakku

Tein tätä Kajaanin klubitalon jouluaterialle kahvileiväksi vuonna 2025. Ohjeesta tulee kaksi kakkua.

Appelsiinitaikina
200 g voita tai margariinia
3 dl (260 g) sokeria
3 rkl vaniljasokeria
3 munaa
1 luomuappelsiini
0,5 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 dl (160 g) perunajauhoja
2 dl (130 g) vehnäjauhoja

Hasselpähkinä-suklaataikina
230 g voita (jos et tuskista voita, silloin käytetään 200 g voita tai margariinia)
150 g (n. 2 dl)
3 munaa
1 dl (100 g) maitoa
150 g hasselpähkinöitä
2 tl vaniljasokeria tai vanilja-aromia
2 tl leivinjauhetta
3 dl (200 g) vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
0,5 tl suolaa
150 g suklaata

Karamelli
0,75 dl sokeria
2 tl glukoosisiirappia
1 rkl vettä

  1. Paahda hasselpähkinät
    • Laita hasselpähkinät uunipellille ja paahda 180-asteessa n. 15 min. Kääntele pähkinöitä 5 min välein.
  2. Kuori hasselpähkinät (ei pakollista, mutta silloin maku on kitkerämpi).
    • Poista paahdetuista hasselpähkinöistä kuoret laittamalla ne leivinliinan sisään ja sitten hankaamalla niitä.
  3. Karamelisoi 0,75 dl sokeria.
    • Laita 0,75 sokeria, 2 tl glukoosisiirappia (ei pakollinen ainesosa, mutta ehkäisee sokerin uudelleen kristalisoitumista) ja 1 rkl vettä kattilaan.
    • Keitä seosta, kunnes sokeri karamelisoituu/ruskistuu.
    • Kaada karamelisoitu sokeri hasselpähkinöiden päälle.
    • Anna karamelisoidun sokerin kovettua.
  4. Ruskista voi (ei pakollista, mutta tuo lisämakua).
    • Mittaa 230 g voita kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes voi ruskistuu ja saa paahteisen tuoksun.
    • Anna jäähtyä n. 30 asteiseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään. Jääkaapin sijaan voidaan käyttää myös kylmää vesihaudetta.
  5. Tee hasselpähkinätahna.
    • Laita karamellihasselpähkinät tehosekoittimeen tai ruokaprosessoriin, ja jauha kunnes seoksesta tulee tahnaa.
  6. Rouhi suklaa
  7. Tee hasselpähkinäsuklaataikina
    • Vaahdota rasva ja sokerit.
    • Lisää munat yksi kerrallaan voi-sokeri-seokseen hyvin sekoittaen.
    • Jos käytät vanilja-aromia vaniljasokerin sijaan, lisää se tässä kohtaa.
    • Lisää hasselpähkinätahna taikinaan. Sekoita hyvin.
    • Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola. Lisää ne siivilöiden taikinaan. Kääntele jauhot taikinaan.
    • Lisää maito ja kääntele kunnes maito on sekoittunut taikinaan.
    • Lisää suklaarouhe ja kääntele ne taikinaan.
  8. Voitele ja korppujauhota kakkuvuo’at. Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen.
  9. Tee appelsiinitaikina
    • Raasta appelsiinin kuori ja mehusta appelsiini.
    • Vaahdota rasva ja sokerit.
    • Lisää munat yksi kerrallaan voi-sokeri-seokseen hyvin sekoittaen.
    • Lisää puolikkaan appelsiinin mehu ja raastettu kuori
    • Lisää suola ja sekoita hyvin.
    • Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan.
  10. Laita ota puolet molemmista taikinoista kulhoon ja sekoita varovasti hieman. Taikinan tulisi jäädä kaksiväriseksi. Tee sama jäjellä oleville taikinan puolikkaille.
  11. Kaada tai kauho kakkutaikinat vuokiin. Paista kakut uunin alatasolla n. 40-50 min.
  12. Paistamisen jälkeen kumoa kakut lautaselle ja anna jäähtyä.

Mikäli haluat tehdä vain yhden kakun, alla on ainemäärät sitä varten.

Appelsiinitaikina
100 g voita tai margariinia
1,5 dl (130 g) sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
2 munaa
0,5 luomuappelsiini
0,25 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl (80 g) perunajauhoja
1 dl (65 g) vehnäjauhoja

Hasselpähkinä-suklaataikina
115 g voita (jos et tuskista voita, silloin käytetään 100 g voita tai margariinia)
75 g (n. 1 dl)
2 munaa
0,5 dl (50 g) maitoa
75 g hasselpähkinöitä
1 tl vaniljasokeria tai vanilja-aromia
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl (100 g) vehnäjauhoja
1,5 rkl kaakaojauhetta
0,25 tl suolaa
75 g suklaata

Karamelli
3 rkl sokeria
1 tl glukoosisiirappia
2 tl vettä