Tein tätä Kajaanin klubitalon jouluaterialle kahvileiväksi vuonna 2025. Ohjeesta tulee kaksi kakkua.
Appelsiinitaikina
200 g voita tai margariinia
3 dl (260 g) sokeria
3 rkl vaniljasokeria
3 munaa
1 luomuappelsiini
0,5 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 dl (160 g) perunajauhoja
2 dl (130 g) vehnäjauhoja
Hasselpähkinä-suklaataikina
230 g voita (jos et tuskista voita, silloin käytetään 200 g voita tai margariinia)
150 g (n. 2 dl)
3 munaa
1 dl (100 g) maitoa
150 g hasselpähkinöitä
2 tl vaniljasokeria tai vanilja-aromia
2 tl leivinjauhetta
3 dl (200 g) vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
0,5 tl suolaa
150 g suklaata
Karamelli
0,75 dl sokeria
2 tl glukoosisiirappia
1 rkl vettä
- Paahda hasselpähkinät
- Laita hasselpähkinät uunipellille ja paahda 180-asteessa n. 15 min. Kääntele pähkinöitä 5 min välein.
- Kuori hasselpähkinät (ei pakollista, mutta silloin maku on kitkerämpi).
- Poista paahdetuista hasselpähkinöistä kuoret laittamalla ne leivinliinan sisään ja sitten hankaamalla niitä.
- Karamelisoi 0,75 dl sokeria.
- Laita 0,75 sokeria, 2 tl glukoosisiirappia (ei pakollinen ainesosa, mutta ehkäisee sokerin uudelleen kristalisoitumista) ja 1 rkl vettä kattilaan.
- Keitä seosta, kunnes sokeri karamelisoituu/ruskistuu.
- Kaada karamelisoitu sokeri hasselpähkinöiden päälle.
- Anna karamelisoidun sokerin kovettua.
- Ruskista voi (ei pakollista, mutta tuo lisämakua).
- Mittaa 230 g voita kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes voi ruskistuu ja saa paahteisen tuoksun.
- Anna jäähtyä n. 30 asteiseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään. Jääkaapin sijaan voidaan käyttää myös kylmää vesihaudetta.
- Tee hasselpähkinätahna.
- Laita karamellihasselpähkinät tehosekoittimeen tai ruokaprosessoriin, ja jauha kunnes seoksesta tulee tahnaa.
- Rouhi suklaa
- Tee hasselpähkinäsuklaataikina
- Vaahdota rasva ja sokerit.
- Lisää munat yksi kerrallaan voi-sokeri-seokseen hyvin sekoittaen.
- Jos käytät vanilja-aromia vaniljasokerin sijaan, lisää se tässä kohtaa.
- Lisää hasselpähkinätahna taikinaan. Sekoita hyvin.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola. Lisää ne siivilöiden taikinaan. Kääntele jauhot taikinaan.
- Lisää maito ja kääntele kunnes maito on sekoittunut taikinaan.
- Lisää suklaarouhe ja kääntele ne taikinaan.
- Voitele ja korppujauhota kakkuvuo’at. Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen.
- Tee appelsiinitaikina
- Raasta appelsiinin kuori ja mehusta appelsiini.
- Vaahdota rasva ja sokerit.
- Lisää munat yksi kerrallaan voi-sokeri-seokseen hyvin sekoittaen.
- Lisää puolikkaan appelsiinin mehu ja raastettu kuori
- Lisää suola ja sekoita hyvin.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan.
- Laita ota puolet molemmista taikinoista kulhoon ja sekoita varovasti hieman. Taikinan tulisi jäädä kaksiväriseksi. Tee sama jäjellä oleville taikinan puolikkaille.
- Kaada tai kauho kakkutaikinat vuokiin. Paista kakut uunin alatasolla n. 40-50 min.
- Paistamisen jälkeen kumoa kakut lautaselle ja anna jäähtyä.
Mikäli haluat tehdä vain yhden kakun, alla on ainemäärät sitä varten.
Appelsiinitaikina
100 g voita tai margariinia
1,5 dl (130 g) sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
2 munaa
0,5 luomuappelsiini
0,25 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl (80 g) perunajauhoja
1 dl (65 g) vehnäjauhoja
Hasselpähkinä-suklaataikina
115 g voita (jos et tuskista voita, silloin käytetään 100 g voita tai margariinia)
75 g (n. 1 dl)
2 munaa
0,5 dl (50 g) maitoa
75 g hasselpähkinöitä
1 tl vaniljasokeria tai vanilja-aromia
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl (100 g) vehnäjauhoja
1,5 rkl kaakaojauhetta
0,25 tl suolaa
75 g suklaata
Karamelli
3 rkl sokeria
1 tl glukoosisiirappia
2 tl vettä
Viimeisimmät kommentit