Tiikerikakku Jonin tapaan

Tämä resepti on pääosin perinteinen tiikerikakkuohje, mutta siinä on pieni jonimainen vivahde. Tämän version perinteisestä reseptistä kehitin leipoessani tiikerikakkuja Kajaanin klubitalon avoimet ovet -tapahtumaan elokuussa 2022.

Kakkutaikina (vaalea):
250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa

Tummat raidat:
20% – 25 % (viidennes tai neljännes) vaaleasta kakkutaikinasta
0,5 dl leivontakaakaojauhetta
0,5 dl kahvia

  1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Jos käytät silikonivuokaa tätä ei tarvitse tehdä.
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokerit.
  3. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin sekoittaen.
  4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan vähän kerrallaan, hyvin sekoittaen.
  5. Ota vaaleasta taikinasta erilliseen astiaan noin viidennes. Lisää siihen kahvi, sekoita ja lisää sitten kaakaojauhe, sekoita.
  6. Lisää kaakaotaikina samaan kulhoon vaalean taikinan kanssa. sekoita hieman, varovaisesti. Tarkoitus on, että taikina jää kaksiväriseksi. Tämä kaksivärisyys muodostaa tiikerikakun raidat. Tällä tavalla tehtynä kakusta tulee paljon vaikuttavamman näköinen, kuin perusteisellä tyylillä tehdystä.
  7. Lusikoi taikina kakkuvuokaan. Jos paistat kakun esilämmitetyssä uunissa, painele kakun pintaa hieman alemmaksi vuoan sisemmän puolikkaan kohdalta (sisäreunan ja kakun keskikohdan välinen alue), jotta pohjasta tulee paistettaessa tasaisempi.
  8. Paista 175-asteessa noin tunti. Varmista kypsyys kakku- tai cocktail-tikulla.
  9. Nosta kypsä kakku uunista ja kumoa lautaselle, kun kakku on hieman jäähtynyt. Kumoamisen jälkeen, anna jäähtyä kokonaan (tai nauti lämpimänä).