Joffee eli Jonin toffee

Toffeemassa:
2,5 dl kuohukermaa
1,75 dl kidesokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia
0,25 dl tummaa siirappia
50 g voita / leivontamargariinia
hyppysellinen (0,8 g) suolaa
Dr. Oetker vanilja-aromia
Taylor&Colledge Vanilla Extract -aromia

Vanilja-aromin voi korvata esim. 1-1,5 ml:lla haluamallasi LorAnn -makuöljyllä.

Muut tarvikkeet:
2-3 litran kattila
ruokalämpömittari
”jäähdytysastia” toffeemassalle

Vuoraa haluamasi astia leivinpaperilla, jotta se on valmiina toffeemassaa varten.
Kuinka iso / korkea toffeelevystä tulee, riippuu astian koosta.

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoita miedolla lämmöllä kunnes seos kiehuu.

Jatka sekoittamista, kunnes seoksen lämpötila on 119-astetta (Firm Ball / kiinteäpallo -taso).
Huomio! Kun seoksen lämpötila nousee yli 100-asteeseen alkaa seos voimakkaasti kuohua ja seoksen tilavuus 2-3 kertaistuu. Kuohuminen lakkaa n. 110-asteen tuntumassa.

Jos et omista tarkoitukseen sopivaa lämpömittaria, voit testata seoksen koostumuksen myös ns. vesilasitestillä. Seos on valmista, kun kylmään veteen tiputetusta toffeemassasta voi muotoilla sormilla muotonsa pitävän pallon.

Kaada toffeemassa valmistelemaasi astiaan jäähtymään.

Kun toffee on jäähtynyt, leikkaa se paloiksi. Jos haluat säilyttää toffeepaloja hieman pidempään, kääri palat kelmuun, sellofaaniin tai voipaperiin, ja säilö suljetussa astiassa kuivassa ja viileeässä paikassa.

Halutessasi voit kuorruttaa palat suklaalla. Tähän määrään menee n. 200-300g suklaata.